2/07/2014

Claus d'èxit de Telegram

Encara és dhora per assegurar res, però ja es pot considerar un èxit l'espectacular ritme d'instal·lacions (200.000 al dia) de Telegram a Espanya que supera els ritmes de Line, Woowos i altres en el passat i fa perillar l'hegemonia de Whatsapp.


Però quines són les causes d'aquest èxit?

El primer que hem de veure és que la campanya de marketing de Telegram és diferent que les altres. Res de famosos, anuncis de TV, etc... només una aposta per la comunicació i artícles i entrevistes en revistes i diaris de prestigi.

Estèticament  les diferències amb Whatsapp no són gaires, però el disseny de Woowos i Line (amb aquells ossos i icones tan rares) eren molt pitjors. En canvi Telegram, amb el blau, l'avió de paper, el mateix nom retro l'ha clavat. Ah, i a més a més, el soroll de l'avís també el trobo adequat.

A nivell de funcionalitats també trobem alguns petits avantatges però que poden ser determinants. Grups de xat més grans, amb capacitat de convidar compartida i sobretot el polèmic xat secret amb missatges de destrucció programada (sens dubte un cop d'ull a l'èxit del sexting).

 Però és més enllà de l'experiència de l'usuari on Telegram aporta més innovacions. Telegram aposta per la seguretat (tan abandonada per Whatsapp), per la gratuitat (i no a jugar a pagar si, però no, com ho fa Whatsapp), per una API oberta, etc.

 Però són realment aquestes les claus de l'èxit de Telegram. Explica això el fracàs relatiu de Line, Woowos?

 Enrique Dans ens dona algunes claus més en el seu post. Cal destacar el sistema d'autopromoció de la pròpia app que ha trobat un difícil equilibri entre l'spam i la notificació.
¿Qué hace que Telegram obtenga esa pujanza en su proceso de difusión? En primer lugar, un planteamiento que está próximo al spam, pero por alguna razón, parece ser considerado aceptable: a partir del momento en que te instalas la aplicación, esta pasa a notificar a tus contactos de que lo has hecho, y comienza a notificarte a ti cuando cualquiera de ellos la instala a su vez. Este proceso conlleva, además de oportunidades ocasionales para saludar a alguien, un goteo constante que te lleva a mantener la aplicación en un primer plano privilegiado de tu memoria: durante un tiempo, no solo leeremos artículos como este y muchos otros sobre Telegram, sino que además recibiremos notificaciones a lo largo del día que nos avisan de que este y aquel contacto ya se lo ha instalado. Una forma de apalancar la parte social del proceso, de buscar la reafirmación del argumento en base a un principio de proximidad – a veces incluso de “autoridad” en función de quién sea el que se lo ha instalado – que pretende facilitar o influir nuestra decisión de adopción.
També és significatiu que la principal forma de distribució i propaganda de Telegram sigui precisament el Whatsapp, ja que els usuaris que es passen a Telegram el recomanen als usuaris de Whatsapp via l'aplicació.

Ara cal veure si Telegram aconseguirá no només descàrregues sinó també un us intensiu i podrà acabar destronant a Whatsapp a diferència dels intents anteriors.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada